Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Flamingo's op Cyprus

Lichaam dode flamingo blijft op een poot staan door perfecte balans

Flamingo's sparen energie als ze op één poot staan, zo blijkt uit een nieuwe studie. Zelfs het lichaam van een dode flamingo blijft rechtop staan als het op één poot rust. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het kost de roze vogels geen enkele vorm van spierkracht om te balanceren op één poot, melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

In de nieuwe studie voerden onderzoekers van het Georgia Institute of Technology experimenten uit met dode en levende flamingo's om te testen in hoeverre de vogels hun spieren belasten als ze op één poot staan.

Tot hun verbazing bleken de lichamen van overleden flamingo's zonder enige ondersteuning op één poot te kunnen rusten, maar niet op twee poten. Dat bewijst dat er geen spierkracht nodig is voor de typische flamingo-houding. 

Wetenschappers vermoedden al langer dat flamingo's beter kunnen uitrusten als ze een poot optillen. Maar tot nu toe was het een raadsel hoe de vogels energie spaarden met deze houding. 

Uitrusten

Het is nog onduidelijk hoe de dieren hun spiergestel totaal kunnen ontlasten. Hoofdonderzoeker Young-Hui Chang denkt dat het te maken heeft met de positie van de voet waarop de vogels leunen als ze op één poot staan.

"Als je de vogels van voren bekijkt terwijl ze op één poot staan, zie je dat hun voet zich direct onder het lichaam bevindt. Dat betekent dat hun poot naar binnen is gedraaid", verklaart hij tegen BBC News.

Het lichaamsgewicht wordt op die manier perfect verdeeld over de poot. De vogels staan daardoor waarschijnlijk zo stabiel dat ze kunnen uitrusten.


Lees meer over:

Vogels

Aanbevolen artikelen