Nederlandse roofvogel beveiligt NAVO-top tegen drones

Nederland draagt met een roofvogel een steentje bij aan de beveiliging van de NAVO-top die donderdag in Brussel plaatsvindt. Het dier van de Nederlandse politie wordt ingezet om eventuele drones uit de lucht te halen.

De bijeenkomst van 29 regeringsleiders en staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, gaat gepaard met een enorme veiligheidsoperatie. Vijandige drones kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid. De inzet van de roofvogel kan een uitkomst bieden. 

Naast de inzet van de roofvogel zijn er ook een hoop andere veiligheidsmaatregelen genomen. De Belgische politie zet naar schatting ongeveer tweeduizend man in en de president Trump neemt ook enkele honderden veiligheidsmedewerkers mee.

Luxemburg helpt mee met de handhaving van de openbare orde. De Benelux-inzet is mogelijk door het politieverdrag dat de drie landen in 2004 sloten. Daardoor mogen agenten ook over de grens identiteitscontroles uitvoeren, verdachten achtervolgen en patrouilleren.

Hoeveel agenten Nederland en de andere landen precies inzetten, willen de Benelux en de Nederlandse politie om veiligheidsredenen niet bekendmaken.

Lees meer over:
Tip de redactie