Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zeearend

Twee jonge zeearenden gespot in Lauwersmeergebied

In het Lauwersmeergebied in de provincie Friesland zijn donderdag twee jonge zeearenden gespot. De jongen zijn al eerder geboren, maar waren nog niet te zien in het nest. 
Door NU.nl

Dat bevestigt de boswachter in het Lauwersmeergebied Jaap Kloosterhuis aan NU.nl.

"Het geslacht van de dieren is nog niet vastgesteld", aldus Kloosterhuis. "We wisten al langer dat de vogels aan het broeden waren, maar nog niet zeker of het resultaat had opgekleverd. Omdat de jongen gegroeid zijn konden we ze donderdag over rand van het nest heen zien en concluderen dat het er twee waren."

Het ouderpaar kreeg in 2016 een vrouwelijk jong. In de twee jaren daarvoor liepen de broedpogingen op mislukking uit. 

Oostvaardersplassen

Ook in de Oostvaardersplassen zijn ongeveer zes weken geleden twee jongen geboren. Deze zijn vrijdag geringd. Het is het twaalde jaar op rij dat het zeearendenpaar jongen krijgt. 

Boswachter Bertwin Bergman legt uit dat het ringen goed is verlopen. "De vogels houden je wel in de gaten, maar laten je met rust", legt Bergman uit. "Onze ervaring is dat de zeearenden meestal na een half uur dat wij weggaan terugkeren op het nest."

Het ringen gebeurt om onderzoek te doen naar zeearenden in Nederland. Tijdens het ringen worden ook gegevens verzameld zoals het meten en wegen van het de roofvogels.

Eerder dit jaar werd ook in Groningen en in het Zwarte Meer tussen Flevoland en Overijssel een zeearend geboren.

Aanbevolen artikelen