Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Reuzenpanda's komen aan in Nederland

Panda's Ouwehands Dierenpark mogen op 30 mei naar buiten

Op dinsdag 30 mei mogen de twee reuzenpanda's die vorige maand naar Nederland kwamen voor het eerst naar buiten. Het pandaverblijf in de dierentuin in Rhenen wordt dan officieel geopend voor het publiek.
Door NU.nl/ANP

Op 12 april kwamen de mannetjes- en vrouwtjespanda Xing Ya en Wu Wen onder veel belangstelling vanuit China aan in Nederland. De dieren zitten sindsdien in een gesloten verblijf en ze zijn nog niet te zien voor bezoekers.

Bij de opening zijn onder meer de Chinese ambassadeur en een afgevaardigde van de Chinese overheid aanwezig. De panda's verblijven in een speciaal verblijf, dat door de Chinese overheid moest worden goedgekeurd alvorens de dieren naar Nederland mochten komen.

Nederland kreeg de panda's aangeboden tijdens een Nederlands staatsbezoek aan China in 2015. In principe zijn de dieren uitgeleend voor een periode van vijftien jaar. Nederland betaalt een miljoen euro per jaar voor de dieren, waarvan een deel wordt geïnvesteerd in de bescherming van panda's in het wild. Het uitlenen van de dieren, die in het wild alleen in China leven, staat symbool voor een goede diplomatieke relatie tussen beide landen.

Kaartjes

Ouwehands Dierenpark hoopt dat het mannetje en het vrouwtje zich ook voortplanten. Een eventueel jong zal dan na een aantal jaar weer aan China worden geschonken. Xing Ya en Wu Wen komen zelf ook voort uit een fokprogramma in de Chinese stad Chengdu.

Vanaf 30 mei zijn kaartjes voor de dierentuin alleen nog vooraf en online te bestellen vanwege de verwachte grote belangstelling voor de dieren. De Rhenense dierentuin laat maximaal tienduizend bezoekers per dag toe. Die moeten grotendeels buiten Rhenen parkeren en kunnen dan met een pendelbus naar Ouwehands.

Beeld uit video: Reuzenpanda's gepresenteerd aan belangstellenden op Schiphol0:27
Afspelen knop

Reuzenpanda's gepresenteerd aan belangstellenden op Schiphol

Reuzenpanda's gepresenteerd aan belangstellenden op Schiphol

Aanbevolen artikelen