De twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen mogen naar verwachting voor het einde van mei naar buiten.

Dat zegt dierentuindirecteur Robin de Lange vrijdag tegen RTV Utrecht.

Het Ouwehands Dierenpark heeft de panda's uit China sinds april in bruikleen. Op dit moment zitten de beren nog in quarantaine.

Volgens De Lange is de datum waarop bezoekers de panda's kunnen zien ook afhankelijk van de Chinezen. "Het ligt eraan of er een Chinese delegatie gaat komen. Waarschijnlijk wel, maar ik ben nog steeds in overleg met de Chinese ambassade." De directeur verwacht binnenkort meer duidelijkheid te geven over de officiële openingsdatum.

Aan de dieren zelf ligt het volgens De Lange niet: "De panda’s zelf willen ook graag naar buiten. Ze eten de Nederlandse bamboe en zijn gezond".

Pandajong

Wu Wen en Xing Ya, een mannetje en een vrouwtje, blijven maximaal vijftien jaar in het dierenpark. Het verblijf in Rhenen beschikt ook over een kraamkamer. De dierentuin hoopt dat de panda's zich zullen voortplanten, wat uiterst zeldzaam zou zijn.

De dieren zijn momenteel vier jaar oud en zouden binnen twee jaar geslachtsrijp moeten zijn. Een eventueel pandajong moet na vier jaar weer worden afgestaan aan China.