Britse wetenschappers hebben voor het eerst vogels geteld op satellietbeelden. De onderzoekers brachten met behulp van een Amerikaanse satelliet 3.600 nesten van noordelijke koningsalbatrossen op de Nieuw-Zeelandse Chathameilanden in kaart.

De tellingen vanuit de ruimte zijn nauwkeuriger dan tellingen die ter plaatse worden uitgevoerd door biologen, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Ibis.

Bij het onderzoek werd gebruikt gemaakt van de satelliet DigitalGlobe WorldView-3, die objecten op aarde met een doorsnede tot 30 centimeter in beeld kan brengen. De lichamen van de albatrossen beslaan slechts twee of drie pixels op de beelden. De vogels zijn  echter gemakkelijk te zien als ze zitten te broeden op de rotsen. Hun witte lichaam steekt af tegen de de grijze omgeving.  

Noordelijke koningsalbatrossen komen nergens anders ter wereld voor dan in Nieuw-Zeeland. De met uitsterven bedreigde vogels nestelen zich uitsluitend op de rotsen van de Chathameilanden.

Afname

Uit de nieuwe telling blijkt dat er veel minder vogels over zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Handmatige tellingen op de Chathameilanden in 2009 suggereerden dat er nog 5.700 nesten van noordelijke koningsalbatrossen aanwezig waren. 

"Het aantal broedende vogels ligt veel lager dan we dachten", verklaart hoofdonderzoeker Peter Fretwell op BBC News. "Dat wijst erop dat het een slecht jaar is voor de noordelijke koningsalbatros, of dat de populatie hard achteruit is gegaan."