Een toerist is in de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara aangevallen door een komodovaraan.

Het 50-jarige slachtoffer uit Singapore is door de meterslange hagedis in zijn linkerbeen gebeten. De toerist nam foto’s van meerdere varanen die zich tegoed deden aan varkens en geiten. Hij negeerde waarschuwingen om niet te dicht bij de reptielen te komen.

Het is het eerste incident met een komodovaraan in vijf jaar. Het dier geldt als de grootste hagedis ter wereld en heeft een giftige beet. De komodovaraan komt voor in het zuidoosten van Indonesië.

"Hij moet te dichtbij zijn gekomen", zegt Sudiyona, het hoofd van Komodo National Park tegen The Jakarta Post. "Een komodovaraan houdt er niet van om gestoord te worden tijdens het eten."

Lokale bewoners schoten de Singaporees te hulp en brachten hem naar de dichtstbijzijnde medische hulppost waar hij werd behandeld aan zijn flinke verwondingen.

Het incident vond plaats buiten het toeristische gebied. Volgens Sudiyona verbleef het slachtoffer enkele dagen bij lokale bewoners om geld te besparen. "Dit was ver buiten het gebied dat wij hebben aangewezen voor het bekijken van komodovaranen", zegt de parkwacht. "Wij raden mensen aan dat risico niet te nemen".