Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
dinosaurussen

Resten van reusachtige plantenetende dinosaurus geïdentificeerd

Wetenschappers hebben in Frankrijk een nieuwe plantenetende dinosaurussoort met een gigantisch lichaam geïdentificeerd.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De dinosaurus was even lang als een stadsbus, woog ongeveer 15.000 kilo en leefde 160 miljoen jaar geleden.

De nieuw ontdekte soort was waarschijnlijk een voorouder van de Brachiosaurus, een dinosaurus met een lange nek die voorkomt in Jurassic Park. Dat melden paleontologen van het Imperial College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

De resten van de planteneter werden al ontdekt in de jaren dertig in de Jura, een gebergte op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het fossiel lag lange tijd in een archief van het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen in Parijs. Tot nu toe waren de dinosaurusbotten nooit goed onderzocht.

Uit de nieuwe studie blijkt dat het gaat om een nog niet eerder geïdentificeerde soort, die de naam Vouivria damparisensis heeft gekregen.

Evolutie

Het reusachtige dier had een lange nek en een staart. De dinosaurus at volgens hoofdonderzoeker Philip Manion waarschijnlijk de meest uiteenlopende planten, van coniferen tot varens. "Waaraan het dier is overleden, weten we niet", aldus Manion op BBC News.

De ontdekking van Vouivria damparisensis biedt nieuwe inzichten in de evolutie van sauropoda, een groep van plantenetende dinosaurussen met lange nekken en opvallende kleine hoofden.

Tot nu toe werd aangenomen dat de sauropoda pas 155 miljoen jaar geleden ontstonden, maar de nieuw ontdekte soort liep een paar miljoen jaar eerder al rond op aarde. "Deze dieren evolueerden veel eerder dan we tot nu toe op basis van fossielen dachten", aldus Manion.


Lees meer over:

dinosaurussen

Aanbevolen artikelen