Het aantal luipaarden Zuid-Afrika neemt razendsnel af, vooral in het noorden van het land. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Het aantal luipaarden in de Soutpansbergen aan de grens met Zimbabwe is in nog geen tien jaar tijd met 66 procent afgenomen.

In heel Zuid-Afrika leven op dit moment nog hooguit 4.500 wilde luipaarden. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in 2012 bewegingsgevoelige camera's te plaatsen in de Soutpansbergen, een gebied waar in 2008 nog 11 volwassen luipaarden per veertig vierkante kilometer voorkwamen.

Camerabeelden

Uit de nieuwe camerabeelden blijkt dat de dieren sterk in aantal zijn afgenomen. In vier jaar tijd werden er slechts 65 luipaarden vastgelegd met behulp van de camera's. Die cijfers suggereren dat de populatie sinds 2008 meer dan gehalveerd is.

De Soutpansbergen werden lange tijd gezien als één van de belangrijkste leefgebieden voor luipaarden in Afrika. "Maar als er niets verandert, voorspellen we dat luipaarden hier in 2020 niet meer te vinden zijn", verklaart hoofdonderzoeker Samuel Williams op nieuwssite Phys.org. "Dat is zeer alarmerend."

Bevolking

Het aantal luipaarden in Zuid-Afrika loopt volgens de onderzoekers vooral terug, omdat steeds meer natuurgebieden veranderen in woongebieden. Die trend lijkt onomkeerbaar. De bevolking van Zuid-Afrika zal nog voor het midden van deze eeuw met een miljoen groeien, zo voorspellen demografen.