In de Amerikaanse stad Los Angeles is onenigheid ontstaan over de toekomst van de Aziatische olifant Billy, die momenteel verblijft in de dierentuin van de stad. Een raadslid en een dierenrechtenorganisatie willen dat het dier wordt verplaatst naar een dierenasiel waar meer ruimte is.

De dierentuin stelt echter dat het verblijf van de 32-jarige olifant voldoet aan alle standaarden, schrijft AP.

Het 'Olifanten van Azië'-verblijf is met ruim 2,63 hectare het grootste onderkomen voor dieren in de dierentuin. In het verblijf zijn onder meer verschillende zwembaden, een waterval en een speciale ruimte voor de verzorging van de olifanten. Volgens de dierentuin voldoet het verblijf aan meer eisen dan worden gesteld in de wet.

Billy woont samen met twee vrouwtjes in het speciale olifantenverblijf van de dierentuin. Hij wordt gescheiden van de vrouwtjes door middel van een hek. Billy woont sinds 1989 in de dierentuin.

Verhuizing

Raadslid Paul Koretz liet dinsdag weten dat hij woensdag een plan indient voor de verhuizing van Billy. Het verblijf van Billy in de dierentuin is onnatuurlijk en het soms schudden met zijn hoofd laat zien dat hij het niet naar zijn zin heeft, stellen Koretz en dierenrechtenorganisatie Voice For The Animals. Door het scheiden van Billy van de vrouwtjes kan hij bovendien niet alle ruimte benutten, stelt Koretz.

Het scheiden van Billy van de vrouwtjes is volgens de dierentuin echter geen probleem. "Ondanks dat er een hek tussenstaat delen ze hun eten, raken ze elkaar aan en praten ze met elkaar", aldus dierentuindirecteur John Lewis. Het schudden met zijn hoofd komt volgens Lewis omdat Billy dan weet dat hij eten gaat krijgen.

Onenigheid

Olifant Billy is al vaker het onderwerp geweest van verschillende ruzies tussen dierenrechtenorganisaties en de dierentuin. In 2007 werd een aanklacht ingediend tegen zijn dierenverzorgers vanwege vermeende mishandeling. Een rechter besloot in 2012 dat de verzorgers geen olifantenhaken en elektrische prikstokken meer mochten gebruiken. De dierentuin heeft altijd ontkend deze middelen te hebben ingezet.

Voice For The Animals is van plan om geld in te zamelen voor de verplaatsing van Billy.