Als mieren van de Afrikaanse soort Megaponera analis gewond raken bij gevechten, worden ze door hun soortgenoten naar een veilig gebied gesleept. 

De gewonde mieren scheiden een speciaal stofje uit via hun mond, waarmee ze hun soortgenoten duidelijk maken dat ze gewond zijn geraakt.

Vervolgens worden ze door een andere mier van het slagveld gesleept. Daardoor overleven ze hun verwondingen in 90 procent van de gevallen, melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door verschillende kolonies van de mierensoort te bestuderen. Deze diertjes eten termieten en vallen daarom vaak termietennesten aan. Bij de gevechten raken veel mieren gewond. De wetenschappers ontdekten dat deze slachtoffers een chemisch stofje uitscheiden waar soortgenoten op afkomen. Deze mieren slepen de gewonden naar veilig gebied.

Als de onderzoekers het speciale stofje over mieren zonder verwondingen sprenkelden, werden ook deze mieren weggedragen van het slagveld door hun medestrijders, zo meldt nieuwssite Science Now.    

Overlijden

Tijdens het gevechten gebeurt het soms ook dat het noodsignaal van gewonde mieren niet wordt opgepikt door hun soortgenoten. Deze strijders hebben 30 procent meer kans om te overlijden als gevolg van hun verwondingen dan mieren die wel op tijd worden weggedragen.