De kuifmakaak die alleen op het eilad Celebes in Indonesië voorkomt is ernstig bedreigd omdat de bewoners van het eiland veelvuldig op de aap jagen. Het vlees van de makaken is voor de eilandbewoners een lekkernij. 

Waar veel dieren bedreigd worden door een krimpend leefgebied heeft de kuifmakaak daarbij ook nog last van de jacht van de lokale bevolking. Hierdoor dreigt de kuifmakaak in rap tempo te uit te sterven zegt Yunita Sewi tegen AFP

Sewi probeert met de stichting Selamatkan Yaki de bewoners van Celebes ervan te overtuigen om de kuifmakaak niet meer te eten. De kuifmakaak is beschermd volgens de Indonesische wet maar handhaving is lastig. In het verleden kwam het tot handgemenen toen de politie verkopers van het vlees controleerde. 

Van de apensoort leven er nog ongeveer vijfduizend exemplaren op het eiland. Daarvan zitten er circa tweeduizend in een reservaat waar ze beschermd worden. Dat geldt niet voor de overige drieduizend makaken die op het eiland wonen.

De kuifmakaak wordt ook vaak zwarte makaak of sulawesimakaak genoemd. De afgelopen veertig jaar is meer dan 80 procent van de populatie verloren gegaan.