Stierhaai aangespoeld na cycloon Debbie

In het Australische dorp Ayr is een stierhaai aangespoeld bij de overstromingen die het land na cycloon Debbie treffen. 

"Hij moet door het natuurgeweld de weg zijn kwijtgeraakt", zei journalist Philip Calder tegen news.com.au nadat hij de dode haai op straat had aangetroffen. "Hij zal zijn meegesleurd in de stroom en daardoor in paniek zijn geraakt waarna hij strandde op de rand van de weg."

Grote overstromingen teisteren delen van Australië nadat cycloon Debbie over het land raasde. Vooral in de staat Queensland is het openbare leven op veel plekken tot stilstand gekomen door het wassende water. 

Veel scholen zijn gesloten, tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en de infrastructuur van het land is ernstig beschadigd. Debbie heeft een spoor van vernieling achtergelaten en ook veel zeedieren komen in problemen door de grote overstromingen. 

Woensdag ontdekten bewoners van het dorpje Ayr de in problemen geraakte stierhaai. Het dier bleek niet meer te redden. 

Waarschuwing

Overstromingen van de Burdekin River in het noorden van Queensland zorgden voor het aanspoelen van de stierhaai. 

"We waren erg verrast door de haai. We kwamen voor het filmen van een overstroomde weg en zoiets als dit verwacht je niet", beschreef de journalist de situatie. 

De zware stierhaai was anderhalve meter lang en een van de volgens Australische media duizenden zeedieren die het slachtoffer zijn geworden van de overstromingen veroorzaakt door Debbie. 

Op Twitter waarschuwde de brandweer van Queensland om het vloedwater niet te betreden. Onverwachte dieren zoals de stierhaai zouden in het water kunnen zitten door de sterke stortvloed. 

Dierlijk leed

In het gebied komen veel stierhaaien voor maar ook schildpadden en barracuda's wonen in de Burdekin River. "Je weet nooit wat er aan de oppervlakte komt tijdens een storm en bij de gevolgen van de storm zoals nu bij de overstromingen", tweette de brandweer en veiligheidsdienst van Queensland. 

In Ayr is de stierhaai het gesprek van de dag. "De haai trekt ook veel ramptoeristen aan die in hun opwinding het beest willen aanraken", zei journalist Calder. 

Ondanks dat Ayr in het oog van de cycloon lag zijn de overstromingen meegevallen in het gebied. "De mensen zijn opgelucht omdat ze niet zwaar gedupeerd zijn door Debbie", aldus Calder. De dorpsbewoners concentreren zich nu op het dierlijk leed. Ze probeerden de stierhaai nog terug het water in te krijgen maar voor het dier was het al te laat.

Lees meer over:
Tip de redactie