Zeeotters gebruiken waarschijnlijk al honderdduizenden tot miljoenen jaren gereedschap om voedsel te bemachtigen.

De dieren slaan vaak met stenen schelpdieren kapot om deze prooien vervolgens te kunnen opeten. Uit een genetisch onderzoek blijkt dat verre voorouders van moderne otters dit ook al deden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Holtes

Niet alle zeeotters gebruiken stenen om schelpdieren te openen, maar het gedrag komt voor bij een groot aantal verschillende soorten. Deze otters hebben een kleine holte in hun borstkas, waarmee ze stenen als het ware 'vasthouden'. Vervolgens zorgen ze er met snelle lichaamsbewegingen voor dat de steen hard op een schelpdier neerkomt.

De wetenschappers analyseerden het DNA van verschillende ottersoorten in de Stille Oceaan. Ze onderzochten of groepen die gereedschap gebruiken nauwer aan elkaar verwant zijn dan ottersoorten die nooit met stenen op schelpdieren slaan.

Voorouder

Maar uit het onderzoek blijkt dat zeeotters die gebruik maken gereedschap vaak niet of nauwelijks genetisch aan elkaar verwant zijn. Dat suggereert dat de gewoonte om met stenen te slaan niet is ontstaan bij moderne soorten, maar lang geleden bij een gemeenschappelijke voorouder van alle otters.

"Het betekent dat het zeer oud gedrag is", verklaart hoofdonderzoekster Katherine Ralls op BBC News. "Zeeotters doen heel slimme dingen met stenen, ze gebruiken ze in feite als hamer en aambeeld."

De wetenschappers willen met onderzoek op fossielen van primitieve otters vaststellen of ook deze dieren al beschikten over holtes om stenen in vast te houden.