De zwartwitte vacht van reuzenpanda's is waarschijnlijk geëvolueerd, omdat de dieren daardoor zowel 's zomers als 's winters kunnen opgaan in hun omgeving. 

De witte vacht op kop en de onderbuik van reuzenpanda's zorgt ervoor dat ze minder opvallen in de sneeuw. 

De donkere schouders en ledematen van de dieren dienen vermoedelijk ter camouflage als ze zich 's zomer verschuilen op schaduwrijke plekken in bossen, melden onderzoekers van de Universiteit van Davis in Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de vachtkleuren van 195 carnivore zoogdieren en 40 verschillende beren af te zetten de verschillende leefgebieden van deze soorten.

Uit het onderzoek blijkt dat witte vachtkleuren in de loop van de evolutie voornamelijk zijn ontstaan bij dieren die in gebieden leven waar het regelmatig sneeuwt. Donkere kleuren komen vooral voor bij soorten die in bosrijke gebieden met veel schaduw leven, zoals beren.    

Bij de reuzenpanda's is volgens hoofdonderzoeker Tim Caro een mix van zwarte en witte vacht ontstaan, omdat de dieren in de winter niet in winterslaap gaan zoals de meeste soorten beren. 

Bamboe

Dat heeft alles te maken met hun dieet. Panda's eten alleen bamboe, een plant die niet erg voedzaam is. Ze kunnen daardoor niet genoeg vetreserves opbouwen voor een winterslaap. In tegenstelling tot andere beren trekken de dieren ook in de winter door de bossen van China om naar voedsel te zoeken.

De zwartwitte vacht van de reuzenpanda kan zowel in de sneeuw als in de zon voor camouflage zorgen. "Een verklaring vinden voor de opvallende kleuren van de panda was moeilijk", verklaart Caro in de Washington Post. "Geen enkel ander dier heeft namelijk een vergelijkbaar uiterlijk."

De camouflagekleuren van reuzenpand's zijn vermoedelijk al ontstaan bij hun verre voorouders. Dit waren vleeseters die actief jaagden op andere dieren. Ongeveer 7 miljoen jaar geleden begonnen de eerste panda-voorouders bamboe te eten.