Miljoenen mensen volgen via een livestream de aanstaande geboorte van een giraf in een dierentuin in de staat New York. Het wordt het vierde kalf van moeder April.

"De wereld wacht in spanning en April trekt een grimas met haar mond vol voer", schreven medewerkers van het Animal Adventure Park in Harpursville. "Houd een oogje open voor de krachtige trappen van binnenuit!"

Op de beelden was al te zien hoe April, een vijftien jaar oude netgiraf, in haar verblijf op en neer beende en haar staart optilde om te baren. Haar partner Oliver is zichtbaar in een naastgelegen verblijf. 

Officieel is April pas aan het baren zodra de hoeven van het kalf zichtbaar zijn. Giraffen verbergen de tekenen van hun bevalling zo lang mogelijk, zodat roofdieren niet kunnen zien dat ze kwetsbaar zijn.

Hoogzwangere giraf April staat op punt van bevalling
Hoogzwangere giraf April staat op punt van bevalling

Kwetsbare soort

Zwangerschappen bij giraffes duren meestal vijftien maanden. April was vorige maand uitgerekend, zeiden de dierentuinmedewerkers. Haar kalf zal naar verwachting bij geboorte zo'n 68 kilo wegen en ongeveer 1.80 meter lang zijn.

Eind vorige maand werd de livestream kort van YouTube gehaald, omdat die "excpliciete seksuele beelden" zou bevatten.

Natuurorganisaties beschouwen de netgiraf als een kwetsbare diersoort. Naar schatting leven er nog minder dan honderdduizend netgiraffes in het wild.