Het aantal gestroopte neushoorns in Zuid-Afrika is voor het tweede achtereenvolgende jaar licht gedaald. In 2016 doodden stropers 1.054 neushoorns om hun hoorn, dat is iets minder dan in 2015 (1.175) en in 2014 (1.215). 

Dat maakt het Wereldnatuurfonds (WNF) maandag bekend op basis van cijfers van de Zuid-Afrikaanse regering.

Volgens de natuurorganisatie is ondanks de lichte daling nog steeds dringend actie nodig om de neushoorn in Zuid-Afrika in stand te houden. Uit de cijfers blijkt dat nog altijd drie neushoorns gemiddeld per dag worden gestroopt in het land.

Verbeterde handhaving in het Kruger National Park, een van de grootste natuurreservaten en de thuisbasis van 's werelds grootste populatie van witte neushoorns in Afrika, heeft volgens het WNF gezorgd voor de afname.

Het aantal gestroopte neushoorns in het Krugerpark daalde van 826 in 2015 naar 662 in 2016. Ook in buurland Namibië werd een daling van het aantal gestroopte neushoorns gemeld: van 91 in 2015 naar 61 in 2016.

Aanpak

Volgens het WNF kan het stropen pas echt een halt toe worden geroepen als de internationale vraag naar neushoornhoorn wordt aangepakt. "Een wereldwijde aanpak om de handel te stoppen ontbreekt, waardoor mensen die de neushoorns op de grond beschermen in de steek gelaten worden", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Het WNF stelt dat er strengere rechtshandhaving moet komen en dat mensen die betrokken zijn bij de handel in neushoornhoorn moeten worden vervolgd, met name in consumerende landen als Vietnam.