In Ivoorkust wordt in juli een congres georganiseerd om de laatste chimpansees te beschermen. Het aantal chimpansees is sinds 2002 met 90 procent afgenomen in Ivoorkust.

Er komen ongeveer tweehonderd chimpansee- en dierenbeschermingsexperts naar de hoofdstad Abidjan. Dat heeft Inza Kone, het hoofd van een Zwitsers onderzoekscentrum in Ivoorkust, gemeld aan AFP. Zij moeten een bijdrage gaan leveren aan de bescherming van de apen. 

Volgens The Wild Chimpanzee Foundation, die chimpansees in West-Afrika probeert te beschermen, zijn er nog ongeveer tweeduizend chimpansees in Ivoorkust. In 2002 leefden er nog circa 12.000 van deze primaten in het land.

Ontbossing

De snelle vermindering van het aantal chimpansees wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote ontbossing en verstedelijking in het land. Het grondgebied van Ivoorkust bestond in 1960 nog voor 78 procent uit bossen, tegenwoordig is dat slechts 13 procent. 

De sterke groei van de cacaoproductie maakt dat het leefgebied van de chimpansees snel kleiner wordt. Ivoorkust is momenteel de grootste cacaoproducent ter wereld.

Ook is stroperij nog steeds een groot probleem in Ivoorkust. Hoewel het verboden is op wilde dieren te jagen in de jungle, komt de jacht nog veel voor. De bevolking jaagt voornamelijk op wilde dieren voor het vlees.