Een dierentuin in de Japanse stad Futtsu heeft 57 Japanse makaken afgemaakt omdat de dieren gekruist waren met een invasieve soort.

De Takagoyama dierentuin was de thuisbasis voor 164 apen waarvan werd gedacht dat het allemaal volbloed Japanse makaken waren. Ongeveer een derde van die apen bleek gekruist te zijn met de Resusaap, een soort die niet van nature voorkomt in het land.

Volgens de lokale autoriteiten mag deze soort volgens de wet niet gehouden of vervoerd worden, ook niet als het om een kruising gaat. De 57 apen zijn vervolgens om het leven gebracht middels een dodelijke injectie. Nadien werd er een herdenkingsdienst gehouden in een nabijgelegen boeddistische tempel voor de apen.

De apen zijn slachtoffer geworden van een wetswijziging uit 2013 waardoor de gekruisde soort op de lijst terecht kwam met dieren die verboden zijn.

"De dieren moesten worden afgemaakt om de inheemse soorten te beschermen", aldus de lokale autoriteiten. Het Japanse Wereld Natuur Fonds laat weten dat de invasieve soorten problemen kunnen veroorzaken en dat het daarom noodzakelijk is om de dieren niet te kruisen.

Maar het Japanse ministie voor Milieu laat weten dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden, ook voor dierentuinen. "Er zijn meerdere dierentuinen in het land waar 'vreemde soorten' worden gehouden", aldus een woordvoerder.