Boswachters dachten een zeldzame, zwangere amoerpanter te hebben gezien in het Siberische natuurreservaat voor tijgers. Na onderzoek door experts blijkt het echter om een mannetje te gaan met overgewicht.

De panter liep in het reservaat in het noordoosten van China. Boswachters hadden het dier gefilmd en dachten aanvankelijk dat het om een zwanger exemplaar ging.

Na een analyse van de video door experts moest de conclusie echter getrokken worden dat het dier niet zwanger was. De achterkant van de panter werd vergeleken met die van een mannetjespanter die op film was gezet in hetzelfde gebied in 2014.

Experts bevestigden vervolgens dat het om precies hetzelfde mannetje ging. Het beest leek zwanger, maar dat had gewoon veel te veel gegeten.

"Het is ook niet heel opmerkelijk", aldus onderzoeker Zhou Shaochun. "In de zomer van 2016 waren er veel reeën en wilde zwijnen in het gebied, voedsel was dus ruim aanwezig. Een panter die meer dan nodig eet is dan ook niet vreemd."

De amoerpanter is een van de meest bedreigde kattensoort ter wereld. Naar schatting leven er nog slechts zo'n zeventig exemplaren in het wild.