De oudste vis in gevangenschap ter wereld is overleden. De Australische longvis 'Granddad', die sinds 1933 rondzwom in het Shedd Aquarium in Chicago, was volgens de directrice op en heeft daarom een spuitje gekregen.

Opa, die zeker 95 jaar is geworden, had geen zin meer in eten en vitale organen werkten steeds slechter.

''Meer dan 104 miljoen bezoekers hebben Granddad bij ons gezien en iets over deze unieke soort geleerd'', schreef manager Bridget Coughlin maandag ter nagedachtenis op de website.

''Hoewel de vis de meeste tijd een in het water gevallen tak nadoet, wekte hij nieuwsgierigheid, opwinding en verwondering op. Jong en oud wilden het verhaal over dit biologisch wonder horen en te weten komen hoe hij een van de oudste nog levende gewervelde diersoorten op aarde kon worden.''

Longvissen bestaan al 380 miljoen jaar. Ze kunnen bij droogte of gebrek aan zuurstof, wanneer kieuwen tekortschieten, een tijdje overleven door te ademen met een primitieve long.

Granddad was al volwassen toen hij werd gevangen in een rivier in Queensland. Op zijn tachtigste verjaardag (geschat) was de Australische ambassadeur in Chicago aanwezig om de bejaarde vis te fêteren op garnalentaart met spiering, stukjes runderhaas en zeewier.