Punxsutawney Phil, de beroemdste bosmarmot ter wereld, heeft donderdag op 'Groundhog Day' voorspeld dat de winter dit jaar nog zeker zes weken duurt. Het fenomeen werd wereldwijd beroemd door de film Groundhog Day

De bosmarmot kwam in het stadje Punxsutawney in de Amerikaanse staat Pennsylvania rond 7.15 uur 's ochtends uit zijn hol. Volgens bijgeloof kan de bosmarmot op 2 februari voorspellen of de lente nog lang op zich laat wachten.

Het dier ontwaakt dan uit zijn winterslaap. Als Phil bij het ontwaken zijn eigen schaduw niet ziet, dan dient de lente zich op korte termijn aan.

Het evenement vond dit jaar voor de 129e keer plaats. Tienduizenden mensen komen jaarlijks naar Punxsutawney op de ceremonie te vieren. Ook online werd het evenement door tienduizenden geïnteresseerden bekeken.

Dit moet u weten over het Amerikaanse feest Groundhog Day
Dit moet u weten over het Amerikaanse feest Groundhog Day

Vraagtekens 

Volgens de website van Phil heeft het knaagdier het altijd bij het rechte eind, maar Amerikaanse meteorologen zetten hun vraagtekens bij de voorspellende gaven van de bosmarmot.

Het feest, dat in meer Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de filmklassieker Groundhog Day uit 1993. In deze komedie speelt acteur Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de ceremonie.

Diverse bioscopen vertonen donderdagavond de film om de ‘bosmarmottendag' te vieren.