Een gesteriliseerde chimpansee uit Burgers' Zoo in Arnhem heeft vrijdag een operatie ondergaan waardoor hij mogelijk weer vruchtbaar wordt. De 41-jarige aap behoort tot de bedreigde Westelijke ondersoort te behoren, waardoor het belang van nageslacht groot is. 

Dat bevestigt Burgers' Zoo aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving op Omroep Gelderland. Het dier werd in 2002 gesteriliseerd omdat op dat moment niet duidelijk was van welke soort de chimpansee onderdeel is. 

Bioloog Tom De Jongh heeft het de afgelopen tien jaar DNA van chimpansees in de Europese dierentuinen verzameld en in kaart gebracht. Uit die gegevens is duidelijk geworden tot welke ondersoort de aap behoort. "Dit is heel bijzonder. Naar mijn weten is het de eerste keer dat zoiets gebeurd", zegt de Jongh over de operatie tegen NU.nl.

Urologen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en een dierenarts van Burgers' Zoo hebben daarom vrijdag de sterilisatie ongedaan gemaakt. Omdat chimpansees anatomisch veel lijken op mensen, kon deze operatie door 'gewone' chirurgen worden uitgevoerd. 

Of het doel van de operatie is bereikt, zal in de praktijk moeten blijken. "We merken het over een tijd. Hij is seksueel nog zeer actief", aldus de bioloog.

Uroloog maakt sterilisatie chimpansee in Burgers Zoo ongedaan
Uroloog maakt sterilisatie chimpansee in Burgers Zoo ongedaan