'Jonge honden worden graag toegesproken als kinderen'

Jonge honden reageren bijzonder enthousiast als ze op hoge toon worden toegesproken door vrouwen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Als puppies een geluidsopname horen van vrouwen die hen in een babytaaltje begroeten, rennen ze op de luidspreker af en beginnen ze te blaffen.

Wanneer ze stemmen horen van vrouwen die op normale toon spreken, zijn ze echter nauwelijks geïnteresseerd. Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

De wetenschappers lieten bij hun experiment vrouwen audioboodschappen inspreken voor honden door ze te confronteren met foto’s van de dieren. De meeste proefpersonen begonnen automatisch in een babytaaltje tegen de dieren te praten (op hoge toon en in een zangerige melodie), ongeacht de leeftijd van de hond op de foto. 

Vervolgens werd aan de vrouwen gevraagd om ook een boodschap op te nemen voor een fictieve persoon. Deze keer spraken alle vrouwen op normale toon.

De audiofragmenten werden uiteindelijk afgespeeld in een ruimte waar tien jonge honden en tien volwassen honden werden gehouden. De jonge honden bleken veel enthousiaster te reageren dan hun volwassen soortgenoten als ze in babytaal werden toegesproken.

De volwassen honden toonden in beide soorten audioboodschappen weinig interesse.

Baby's

Hoofdonderzoeker Nicolas Matevon denkt dat de jonge honden de babytaal opvatten als een uitnodiging om te spelen. "Het trok meteen hun aandacht", verklaart hij op nieuwssite Science Now.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat menselijke baby’s sneller leren wanneer hun ouders in babytaal tegen ze praten. Matevon vermoedt dat ook jonge honden sneller commando’s leren als hun baasjes op hoge toon praten.

Lees meer over:
Tip de redactie