De orka uit de documentaire Blackfish is vrijdag in SeaWorld Orlando overleden. Zijn leven vormde de rode draad in de prijswinnende film.

Het is nog onbekend waaraan de 36-jarige orka is overleden, melden verschillende Amerikaanse media. Wel kampte de orka, die Tilikum heet, met een bacteriële infectie.

In de documentaire Blackfish wordt getoond hoe de orka’s worden mishandeld in de Sea World-parken. Het park heeft daarna beloofd in 2017 met de omstreden shows te stoppen.

Sterfgevallen

Tilikum vergaarde bekendheid nadat hij in 2010 een trainer in SeaWorld Orlando doodde. Hij was ook betrokken bij twee andere sterfgevallen: in 1981 overleed een trainer na een incident tijdens een show, in 1991 overleed een insluiper na sluitingstijd. 

De orka is op tweejarige leeftijd in het wild gevangen in de buurt van IJsland. Hij is daarna een jaar in een kleine tank opgevangen, waarna hij de rest van zijn leven in verschillende zee-aquaria verbleef.

Peta

In een reactie laat dierenrechtenorganisatie PETA weten te hopen dat Tilikum de laatste orka is die in gevangenschap sterft.

"SeaWorld’s aankondiging dat het een eind ging maken aan het orka-fokprogramma kwam te laat voor Tilikum. Vanaf het moment dat hij van familie werd gestolen, was zijn leven tragisch en gevuld met pijn, net als de levens van dieren die nog steeds gedwongen worden om in SeaWorld tanks te leven."