Mieren zijn in staat om razendsnel het beste gereedschap te kiezen bij het vervoeren van honing. 

Als de insecten de beschikking krijgen over kleine sponsjes of stukjes papier, gaan ze deze objecten gebruiken om honing op te zuigen en te transporteren naar hun nest.      

Dat melden Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.  

Het gedrag van de mieren is bijzonder, aangezien sponzen en papier niet voorkomen in de natuurlijke omgeving van de insecten.

Schotel

Bij het onderzoek in het laboratorium aan de Universiteit van Szeged werden mieren geconfronteerd met schotels honing en water. Naast de schotels lagen verschillende voorwerpen waarmee de insecten de vloeistoffen naar hun nest konden vervoeren, zoals stukjes hout, papier en spons.

De insecten kozen al snel voor de materialen waarmee ze de honing en het water het makkelijkste konden opzuigen. Ze vervoerden de vloeistoffen vooral met stukjes spons en papier naar hun nest.

De wetenschappers waren verrast dat de dieren zo snel het beste gereedschap selecteerden uit enkele materialen die ze nooit eerder hadden gezien. Mieren hebben een klein brein dat slechts 250.000 hersencellen telt. "Maar deze dieren presteren op veel gebieden even goed of zelfs beter dan mensen", verklaart biologe Valerie Banschbach op nieuwssite New Scientist.

Maag

De wetenschappers uit Hongarije vermoeden dat mieren in de loop van de evolutie hebben geleerd om gereedschap te gebruiken voor het transport van voedsel, omdat ze een kleine maag hebben die niet rekbaar is.

Ze kunnen dus niet in één keer grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken, maar moeten een voorraad eten aanleggen in hun nest. "Ze moeten daarom wel een manier verzinnen om vloeibaar voedsel te vervoeren", aldus hoofdonderzoekster Patrizia d’Ettorre.