Apen zijn fysiek in staat om verstaanbaar te spreken. Als hun hersenen daar geschikt voor waren, zouden ze waarschijnlijk kunnen praten. Hun spraakkanaal is in ieder geval bruikbaar om genoeg verschillende klanken te maken.

Dat concludeert een internationaal wetenschapsteam van onder meer de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De onderzoekers beweren overigens niet dat een apengesprek net zo zou klinken als bij mensen.

Ondanks vele pogingen is het nooit gelukt chimpansees of andere apen te laten praten. Lang is aangenomen dat dat komt door anatomische beperkingen van het strottenhoofd, de tong en de lippen. Het onderzoeksteam onderzocht de spraakorganen met röntgenstraling en ontdekte dat die flexibeler zijn dan werd gedacht.

De onderzoekers maakten opnamen van de organen terwijl de apen geluiden maakten en ontwierpen een computermodel van het stembereik. Dat toonde volgens VUB-professor Bart De Boer aan dat apen eenvoudig duizenden verschillende woorden voort zouden kunnen brengen.

De film Planet of the apes waarin sprekende apen de macht hebben is niet eens zo ver gezocht, grapt de universiteit. De bevindingen verschijnen vrijdagavond in het onlinetijdschrift Science Advances.