Frankrijk voor hof vanwege traditioneel vogelgerecht

Frankrijk blijft waarschuwingen over de bescherming van wilde vogels in de wind slaan en moet zich daarom verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie.

De zaak draait om de ortolaan, een bedreigde trekvogel die ondanks een verbod uit 1999 wordt gevangen om als hapklare brok te worden weggeslikt.

In het zuidwesten van Frankrijk wordt het gekookte vogeltje als een delicatesse gezien. Een levend gevangen ortolaan wordt in een kooitje vetgemest, in armagnac verdronken en in zijn geheel geroosterd. Het beestje moet volgens de traditie in één hap worden verslonden: met botten, ingewanden en al.

Schaamte

Tijdens het verorberen van de ortolaan drapeert men een servet over het hoofd. Volgens sommigen is dat om rondspattend vet op te vangen of de aroma's van het gerecht te vangen. Anderen zeggen dat het gebruik dient om de eter voor God te verbergen, uit schaamte voor het doden van de kleine zangvogel.

De Franse president François Mitterand was een groot liefhebber van de ortolaan. Op oudjaar 1995, vlak voor zijn dood, at hij het vogeltje voor de laatste keer. Zijn biograaf Georges-Marc Benamou beschreef in Le Dernier Mitterand hoe het voelt om de zangvogel te eten.

"Je neemt het hoofd van de hete ortolaan in je mond om het te verbrijzelen, te kraken met je tanden", aldus Benamou. Daarna volgen de vleugels, dan het lijfje. "Dit kleine lichaam, je moet het helemaal in je mond stoppen, in één beweging, en op deze bol kauwen, de jus doorslikken, de botten verbrijzelen, en dat als een man, een jager, een Landais. Niet verzwakken, je mag niets terugspuwen."

Gedecimeerd

De Europese Commissie had in 2013 al een waarschuwing gestuurd en droeg de Fransen in juni op eindelijk eens op te treden tegen deze traditie. Die is weliswaar verboden, maar hoewel de Fransen eerder toezegden maatregelen te treffen, worden de vogeltjes nog altijd verorberd.

De ortolaanpopulatie in Europa is de afgelopen decennia sterk gekrompen. Door niet op te treden brengt Frankrijk de inspanningen van andere Europese landen om de ortolaan te redden in gevaar, aldus Brussel.

Het hof in Luxemburg kan boetes opleggen voor het niet-naleven van de Europese richtlijnen op het gebied van vogelbescherming.

Lees meer over:
Tip de redactie