Het aantal giraffen in de natuur is de laatste jaren zo drastisch gedaald, dat de soort nu als 'kwetsbaar' is aangemerkt. Natuurorganisatie IUCN heeft de giraffe op de zogenoemde Rode Lijst gezet.

In dertig jaar tijd is de populatie van het langste landdier ter wereld met bijna 40 procent geslonken: van zo'n 160.000 in 1985 tot ruim 97.000 vorig jaar, zo maakte de organisatie donderdag bekend op een conferentie over biodiversiteit in het Mexicaanse Cancun.

Giraffen komen in de natuur alleen voor in Afrika. De soort zit in de verdrukking door illegale jacht en verlies van leefgebied door landbouw en mijnbouw.

De categorie 'kwetsbaar', waar giraffen nu toe behoren, is een categorie erger dan 'gevoelig', maar nog één stap onder 'bedreigd'.

Planten

Op de nieuwe lijst staan voor het eerst niet alleen dieren, maar ook wilde varianten van voedselgewassen. Behoud van die soorten is van belang, omdat ze genetisch materiaal kunnen bevatten dat wellicht heel nuttig is. Soms blijkt een bepaalde wilde variant van een gewas beter bestand tegen ziekten of droogte dan de variant die mensen massaal kweken.

Onder de bedreigde gewassensoorten staan wilde varianten van de asperge, de zonnebloem en de kikkererwt. Voor de Kalimantan-mango is het al te laat: die is uitgestorven.