Dierenasiels in Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn waarschuwen voor een uitbraak van de besmettelijke kattenziekte. De ziekte, die zeker voor kittens dodelijk kan zijn, is bij diverse jonge poezen geconstateerd.

"Het gebeurt niet vaak dat de ziekte in Nederland wordt geconstateerd", legt een woordvoerder van het Dierenasiel Amsterdam uit.

In Amsterdam zijn er inmiddels vijf katjes overleden aan de ziekte. 

De kattenziekte veroorzaakt bij jonge poezen maag- en darmproblemen die meestal fataal aflopen. "Veel katten zijn ingeënt, maar onder dieren bij wie dat niet het geval is, verspreidt de ziekte zich heel snel."

Ook de Vereniging Kattenzorg Den Haag en dierenartsen in Alphen aan den Rijn luidden vorige week al de noodklok over de ziekte.

Diarree en koorts

De kattenziekte verspreidt zich niet alleen via direct contact, maar kan ook via de lucht, vlooien en schoenen worden overgedragen aan andere katten. Het virus tast de witte bloedcellen aan; katten die ziek worden krijgen last van diarree en koorts. Poezen overlijden vaak kort na de besmetting al.

De dierenorganisaties in alle drie de steden adviseren eigenaars van poezen met klem het dier te laten inenten tegen kattenziekte. Katten die staan ingeschreven bij een dierenarts krijgen doorgaans ieder jaar een herinnering voor een nieuwe inenting, al zijn veel eigenaren laks met het enten omdat zij het onnodig of duur vinden.