​De klauwen van de kokoskrab hebben de grootste knijpkracht van alle schaaldieren. De kracht is zelfs sterker dan de bijtkracht van alle landdieren, op de alligator na.

Japanse onderzoekers hebben de kracht van 29 wilde kokoskrabben onder de loep genomen, zo schrijft de BBC. Een grote kokoskrab op het Japanse eiland Okinawa had een knijpkracht van 3000 newton.

De dieren gebruiken de sterke klauwen om zichzelf te verdedigen en om kokosnoten te kraken. Kokoskrabben zijn dusdanig sterk dat ze 28 kilo kunnen optillen, het gewicht van een klein kind.

De krabben komen voor op kleine eilanden in de tropische gebieden van de Indische en Grote Oceaan. Het zijn de grootste geleedpotigen die op land voorkomen, deze groep bevat schaaldieren, insecten en spinnen. Kokoskrabben keren alleen terug naar de zee om eieren te leggen.

Er is niet veel bekend over kokoskrabben. Charles Darwin beschreef in zijn boek De reis van de Beagle al de kracht van het schaaldier. De bemanning van het ontdekkingsschip had een kokoskrab gevangen, maar het dier wist zichzelf dankzij zijn kracht te bevrijden uit een blikken kist door draad door te knippen.