Eerste Dodo-skelet in honderd jaar naar de veiling in Groot-Brittannië

Een bijna-compleet skelet van een Dodo-vogel gaat volgende week onder de hamer in Groot-Brittannië. Het is voor het eerst in honderd jaar dat er weer een exemplaar van het uitgestorven dier te koop is.

Dat meldt The Mirror. Taxateurs verwachten dat de Dodo omgerekend tussen de 350.000 en 585.000 euro op zal brengen. 

Het skelet is voor 95 procent compleet en samengesteld door een man die begon met het verzamelen van de botjes in de jaren 70. Hij kocht de resten van prive-collecties en veilingen.

Het dier gaat op 22 november onder de hamer in het Britse Billingshurst. Een kans die zich volgens natuurhistoricus Errol Fuller niet snel weer voor zal doen. 

"Ik weet zeker dat ik niet de enige ben onder dodo-experts die denkt dat dit een enorm zeldzame mogelijkheid om een van de van de grootste uitgestorven iconen aan te schaffen." Volgens Fuller staan de beste dodo-skeletten in het Natural History Museum in Londen, het Museum of Zoology in Cambridge en het Durban Natural Science Museum in Zuid-Afrika.

Zeevaarders

De dodo werd in 1598 ontdekt door Nederlandse zeevaarders op het eiland Mauritius, maar was 70 jaar later alweer uitgestorven. Het dier werd ongeveer een meter hoog kan ondanks zijn verwantschap aan de duif niet vliegen. Dodo's werden polulair door hun beschrijving in het boek Alice in Wonderland in 1865.

De regering van Mauritius heeft sindsdien de export van dodo-botten verboden en veilingmeesters verwachten daarom niet dat er nog een skelet op de markt zal komen.

Summers Place, het veilingshuis waar de dodo onder de hamer gaat, staat bekend om de verkoop van unieke skeletten. Zo werd in november 2013 een 18 meter lange Diplodocus, een dinosauriër, aan het Natural History Museum van Denemarken verkocht voor omgerekend 467.000 euro.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie