Opnieuw giraffe geboren in Artis

Opnieuw is er in Artis een netgiraffe geboren. Het dier kwam woensdagavond na een draagtijd van vijftien maanden ter wereld.

Dierenverzorgers troffen het veulen donderdagochtend aan en reageerden verheugd. De jonge giraffe is een hengst en heeft al gedronken bij de moeder, zo meldt Artis.

De moeder heeft al vijf keer eerder een veulen geworpen. Met de nieuwe giraffe bestaat de kudde in de Amsterdamse dierentuin nu uit tien giraffen. Binnenkort is het jong voor het eerst te zien voor publiek.

Eerder in november werd er ook een netgiraffe geboren in de Amsterdamse dierentuin. Het dier overleed een paar dagen later omdat het niet lukte om te drinken bij de moeder.

"De giraffe had geen moederbinding met het kind", zei de dierenarts van Artis toen. "De bevalling verliep nog goed, maar toen het ging lopen wist ze niet wat ze er mee moest."

Verzorgers en de dierenarts probeerden nog om de giraffe met een fles te voeden en bij een andere giraffe te laten drinken, maar dat bleek tevergeefs.

In Artis verblijven sinds 1856 giraffen en de dierentuin doet mee aan het Europese fokprogramma voor netgiraffen. De giraffen in Artis zijn zogenoemde netgiraffes. Dit ondersoort is te herkennen aan een netvormig vlekkenpatroon bestaande uit grote, hoekige vlekken die worden gescheiden door witte lijnen.

Lees meer over:
Tip de redactie