Een chimpansee in het Dierenrijk in de Brabantse plaats Nuenen is bevallen van een jong.Christa kreeg haar kindje na een draagtijd van ruim zeven maanden.

Moeder en jong maken het goed, laat het dierenpark weten. Maar de eerste periode is altijd spannend omdat het jong bij de moeder moet gaan zogen. Dit levert soms problemen op.

Het geslacht van het jong is nog onbekend.

De dierentuin heeft op de website wel al een wedstrijd uitgeschreven voor de naam van het kindje van Christa. Als het een jongen blijkt, kan worden gekozen uit Jibbe, Jouri of Rafiki. Wanneer het jong een meisje is, gaat ze Fien, Leentje of Kibibi heten.

Chimpansee in Dierentuin Nuenen is bevallen van jong
Chimpansee in Dierentuin Nuenen is bevallen van jong

Bedreigde soort

Dierenrijk is heel blij met de geboorte, omdat de chimpansee een bedreigde diersoort is. Stropers en het snel afnemen van het leefgebied van de apensoort zorgen ervoor dat het aantal chimpansee de laatste decennia in hoog tempo is afgenomen.

Dierenrijk zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife dat het Jane Goodall Instituut ondersteunt. Dit instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door de dieren op te vangen, rangers te trainen, voorlichting te geven over de natuur en anti-stroperseenheden in te zetten.