Pasgeboren giraffe in Artis overleden

De op maandag geboren giraffe in dierentuin Artis is vrijdagmiddag overleden. De bevalling verliep goed, maar het lukte het veulen niet om te drinken bij de moeder.

Dat laat de dierentuin vrijdag weten. Het ging om een zogeheten netgiraffe. 

Het was de eerste bevalling van de moeder en zij accepteerde de drinkpogingen van de pasgeboren merrie niet. Dit gebeurt vaker na een eerste bevalling, maar Artis zelf heeft dit nog nooit meegemaakt. "Het is voor mij de eerste keer en ik werk al heel lang voor Artis, zegt de dierenarts tegen NU.nl.

"De giraffe had geen moederbinding met het kind. De bevalling verliep nog goed, maar toen het ging lopen wist ze niet wat ze er mee moest. Het is voor een giraffe cruciaal om in de eerste 24 uur te drinken, maar toen de giraffe het probeerde kreeg ze een paar oplawaaien en werd het steeds onzekerder. Na anderhalve dag hebben we ingegrepen."

Fles

Verzorgers en de dierenarts hebben nog geprobeerd om de giraffe met een fles te voeden en bij een andere giraffe te laten drinken, maar tevergeefs. "Verzorgers hebben uren geprobeerd om de giraffe te laten wennen aan de speen van het flesje, maar een giraffenmond is heel gevoelig."

In het flesje zat geen giraffenmelk omdat de dierentuin dat niet op voorraad heeft. "Dus geven we koeienmelk, maar dat is veel geler en vettiger. We hebben nog geprobeerd om op een andere manier vocht toe dienen, maar de giraffe werd steeds zwakker. Uiteindelijk hebben we besloten het te euthanaseren."

In Artis verblijven sinds 1856 giraffen en de dierentuin doet mee aan het Europese fokprogramma voor netgiraffen. 

Lees meer over:
Tip de redactie