Een deel van de rode eekhoorns in Groot-Brittannië en Ierland hebben een middeleeuwse vorm van lepra onder de leden. Het publiek wordt gemaand enige afstand tot de diertjes te bewaren, al is volgens wetenschappers de kans op infectie bijzonder klein.

Britse media melden vrijdag dat bij een onderzoek van het DNA van 25 dode eekhoorns alle exemplaren de leprabacterie hadden. De dieren werden gevonden op het eilandje Brownsea, in een baai van het graafschap Dorset.

De studie leidt tot de conclusie dat de dieren op het eiland al jaren, mogelijk zelfs eeuwen, de ziekte bij zich dragen. Uiterlijke kenmerken van de lepra-eekhoorns waren zwellingen en haarverlies op de oren, snuit en poten.

Ook bij eekhoorns in Schotland, Ierland en op het eiland Wight werd lepra geconstateerd.

Afweer

De kans dat de mens lepra oploopt, is door natuurlijke afweer gering. Ongeveer 95 procent van de mensen is er immuun voor. In Groot-Brittannië is voor het laatst in 1798 lepra bij een mens vastgesteld. Jaarlijks brengt een dozijn mensen de ziekte uit het buitenland mee, maar die kunnen effectief worden behandeld.