Nederlander verbreekt wereldrecord vogelsoorten spotten in een jaar

De Nederlander Arjan Dwarshuis heeft het wereldrecord 'birding' verbroken. De vogelaar zag binnen een jaar tijd meer dan 6.119 verschillende vogelsoorten en verbreekt daarmee het record van de Amerikaan Noah Strycker.

Dwarshuis verbrak het record in Costa Rica, waar hij nog steeds verblijft.

Het gaat niet om een officieel wereldrecord, maar wel om een record "dat binnen de vogelwereld hoog aangeschreven staat", aldus een woordvoerder van observation.org.

Dwarshuis begon op 1 januari 2016 met zijn recordpoging en op 10 november verbrak hij het record. In totaal legde hij 6.132 vogelsoorten vast en hij heeft nog tot 1 januari om het nieuwe record aan te scherpen.

Tactiek

Volgens de woordvoerder zijn er grofweg 10.000 soorten wereldwijd en is de prestatie van Dwarshuis erg knap. De vogelaar zou het record danken aan zijn tactiek en goede voorbereiding. Dwarshuis heeft twee jaar gespendeerd om onder andere lokale contacten te leggen voordat hij aan zijn 'big year', de term die wordt gebruikt binnen de vogelwereld, begon.

Dwarshuis bracht veel tijd door in landen als Venezuela, Colombia, Panama en Costa Rica, waar veel vogelsoorten leven.

Er worden twee lijsten met vogelsoorten gehanteerd. De één is uitgebreider omdat op deze lijst sommige ondersoorten wel worden erkend als eigen soorten. In beide gevallen is Dwarshuis recordhouder.

Lees meer over:
Tip de redactie