​De politie in Indonesië heeft 34 zeldzame plompe lori’s bevrijd. Handelaars wilden de dieren via internet verkopen.

De agenten troffen de bedreigde diersoort aan in krappe kooien in het westen van Java. Twee jagers en drie handelaars zijn aangehouden. Omdat de politie er snel bij was, waren de meeste dieren nog ongedeerd. Zes van de ontdekte Plompe lori’s bleken zwanger en vijf hadden kogelwonden afkomstig van een luchtdrukgeweer.

De laatste jaren is de vraag naar de plompe lori sterk gestegen omdat de dieren populair zijn in internetfilmpjes, waarin ze als schattig en knuffelbaar worden afgebeeld. De toegenomen handel bedreigt het diersoort met uitsterven.

Opgesloten zitten in een verlichte kamer ervaren de nachtdieren als zeer stressvol. Bovendien knippen handelaars de tanden van de dieren af omdat ze dan makkelijker te vervoeren zijn.

"Alleen van stress kunnen ze al overlijden", zegt Christine Rattel van International Animal Rescue tegen de BBC. "Mogelijk overleeft 80 procent van de  Plompe lori’s het transport niet."

Giftig

De Plompe lori is een halfaap en een van de weinige zoogdieren die giftig is. Indonesië hanteert een streng verbod op de jacht en het verhandelen van de dieren. Ook het houden van het dier als huisdier is illegaal. Via de Facebook gaat de handel echter door.

Volgens Rattel zullen de meeste van de 34 dieren het overleven. "Ze hebben gelukkig niet lang vastgezeten. We moeten alleen een goede plek vinden om ze weer uit te zetten".