Jagers en stropers doden jaarlijks honderden sneeuwpanters in het hooggebergte van Azië. Het gros van de dieren wordt neergeschoten uit wraak.

Dat blijkt uit een onderzoek van samenwerkende natuurorganisaties, waar BBC over bericht.

Sinds 2008 zouden er jaarlijks tussen de 221 en 450 sneeuwpanters zijn doodgeschoten. "De meerderheid van de gedode panters is het slachtoffer van vergelding", zegt onderzoeker James Compton.

Boeren nemen het heft in handen nadat hun vee is aangevallen. Sneeuwpanters hebben het voornamelijk voorzien op schapen, geiten en andere kleine dieren. "Dit kunnen we voorkomen door vee beter te beschermen", aldus Compton.

In 21 procent van de gevallen worden sneeuwpanters omgebracht vanwege hun kostbare huid. Ook hun tanden, klauwen en botten zijn gewild, vanwege de vermeende genezende werking. Uit het onderzoek blijkt dat de illegale handel in deze overblijfselen voor een groot deel is verplaatst naar het internet.

Meer dan 90 procent van de stroperij vindt plaats in vijf landen. China, Mongolië, Pakistan, India en Tadzjikistan.

Wereldwijd zijn er nog ruim vierduizend sneeuwpanters. Het dier komt voor in twaalf landen rond de Himalaya en het Tibetaans Hoogland, waaronder China, Nepal, India, Pakistan en Rusland. Gewoonlijk leven sneeuwpanters op een hoogte tussen de 1.000 en 5.400 meter boven zeeniveau.