Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Grutto gekozen tot nationale vogel.

Boek over grutto wint Wolkers-prijs voor beste natuurboek

De grutto van Albert Beintema heeft de Jan Wolkers Prijs 2016 gewonnen, de prijs voor het beste natuurboek.
Door ANP

De winnaar werd zondag bekendgemaakt in een speciale uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels vanuit museum De Lakenhal in Leiden.

Deintema kreeg de prijs, een bedrag van 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek, uit handen van Karina Wolkers, weduwe van de in 2007 overleden schrijver.

In De grutto beschrijft de ecoloog Beintema hoe de weidevogel lijdt onder de almaar uitbreidende melkveehouderij, waardoor hij steeds minder goed kan broeden of zijn jongen grootbrengen. De schrijver pleit voor het aanleggen van reservaten om de grutto te behouden.

Vleugels

"Beintema schreef niet alleen een liefdevolle en gedetailleerde biografie van ’s lands bekendste weidevogel, met zijn optimistische kijk heeft hij de hoop vleugels gegeven, en daarmee de lezer. Daar mogen we hem wel dankbaar voor zijn", vatte voorzitter Jean-Pierre Geelen het oordeel van de jury samen.

De andere genomineerden waren Botanische revolutie van Norbert Peeters, Dit is mijn hof van Chris de Stoop, In krabbengang door kreeftenboeken van Alex Alsemgeest en Charles Fransen en Zoektocht naar het paradijs van Arita Baaijens.

Zondag is overigens de laatste dag dat De Lakenhal open is. Het museum gaat tot voorjaar 2019 dicht voor een restauratie en uitbreiding.

Aanbevolen artikelen