Nieuwe zoetwatervis ontdekt in Irak

Wetenschappers hebben in het noorden van Irak bij toeval een tot dusver onbekende zoetwatervis ontdekt. Het gaat om een ongeveer 8 centimeter lange, blinde modderkruiper die op grote diepte in ondergrondse waterbekkens leeft. 

Door hevige regenval en overstromingen in het bergachtige gebied van de autonome regio Koerdistan kwamen verrassend exemplaren bovendrijven, zo meldt vakblad Zootaxa.

De meeste vielen ten prooi aan vogels maar de Iraakse bioloog Korsh Ararat kon een paar van de kleurloze visjes, zonder ogen en schubben, redden. Hij stuurde die voor onder meer DNA-onderzoek naar Duitsland. Daar bleek het inderdaad om een nieuwe soort te gaan, die de naam Eidinemacheilus proudlovei kreeg.

De Berlijnse specialist Jörg Freyhof vermoedt dat de 'aangespoelde' modderkruiper bacteriekolonies afgraast op de wanden van spelonken diep onder de grond. Over de leefomstandigheden van het koudbloedige dier wordt mogelijk nooit iets bekend door de onbereikbaarheid van de grotten. De plek waar ze plotseling aan het oppervlak kwamen, is allang weer drooggevallen.

Lees meer over:
Tip de redactie