Mannen aangeklaagd voor vrijlaten pinguïn uit dierenpark Zuid-Afrika

Twee mannen van 22 en 24 jaar hebben een pinguïn genaamd Buddy gestolen uit een dierentuin in Zuid-Afrika en de zeevogel vervolgens vrijgelaten in zee.

Donderdag gaven de mannen zich aan bij de politie. Op dezelfde dag nog verschenen zij in de rechtbank van Port Elizabeth voor het vergrijp. De heren worden beschuldigd van diefstal en het toebrengen van schade aan eigendommen op kwaadaardige wijze. Dat maakte de politie vrijdag bekend, meldt AFP.

De mannen bekenden dat ze met hun actie wilden protesteren tegen het in gevangenschap houden van wilde dieren. Buddy is een zwartvoetpinguïn, een bedreigde diersoort die broedt op de kust van zuidelijk Afrika en de eilanden daar in de buurt.

De pinguïn werd vorige week tijdens een nachtelijke inval weggenomen uit het Bayworld Oceanarium in Port Elizabeth. De mannen wikkelden de vogel in een shirt en namen het dier mee in een auto. Een eindje verderop werd de pinguïn vrijgelaten in de Indische Oceaan.

Niet overleven

Na de verdwijning van Buddy kwamen vanuit heel de wereld bezorgde reacties binnen. Volgens de directeur van Bayworld zal de pinguïn het niet overleven in zee, omdat het beest niet kan jagen en zichzelf niet kan verweren.

Medewerkers van Bayworld en lokale vrijwilligers startten langs de kust een zoekactie naar Buddy in de hoop het dier levend te zullen aantreffen. Buddy is gechipt en gelabeld, maar draagt geen tracker.

De mannen zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar het politieonderzoek loopt nog. Over enkele maanden moeten de twee opnieuw in de rechtbank verschijnen.

Lees meer over:
Tip de redactie