Finland hoopt met een nieuwe app een wapen te hebben gevonden om het grote aantal verkeersongelukken met de dieren terug te dringen. Met een app weten automobilisten op tijd waar op de weg zich rendieren bevinden.

De speciale app Porokello (het Finse woord voor rendierbel) waarschuwt automobilisten als zij een gebied naderen waar recent dieren zijn gesignaleerd.

Automobilisten kunnen een waarschuwing doorgeven aan de app, waarna deze wordt verspreid naar iedere weggebruiker in een straal van 750 meter die de app ook heeft. De waarschuwing blijft een uur van kracht, aldus Finse media.

Voor de eerste pilot hebben zeshonderd automobilisten die vaak door Lapland rijden de app gekregen.

Donkere maanden

De eerste resultaten zijn positief, maar het is nog niet duidelijk of de waarschuwingsmethode ook het gewenste effect heeft in het najaar en de winter, als het snel donker wordt in Finland. Als de test definitief uitpakt, wordt de app begin 2017 aangeboden op smartphones in heel Finland.

In het noorden van Finland leven 300.000 rendieren in het wild. Jaarlijks vinden er ruim 4.000 verkeersongevallen plaats die worden verorzaakt door de dieren. De verwachting is dat de app dit aantal in korte tijd kan halveren.

Veel blikschade

Automobilisten raken zelden gewond, maar de dieren zelf overleven de ongelukken vaak niet. Bovendien leidt het tot veel schade aan de wagens.

Eerder probeerde Finland al talloze andere trucs om de dieren en de automobilisten te beschermen. Zo werden geweien al met lichtgevende verf bewerkt en hangen er tegenwoordig op plekken waar veel rendieren oversteken grote verkeersborden met adviezen en aankondigingen.