De hoornaar, de 'superwesp' die het afgelopen weekeinde tot paniek leidde na een aantal aanvallen op een fietspad in Drenthe, zorgt vooral in Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel voor overlast. 

Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 

Zo werden er zaterdag in het Drentse Elim mensen aangevallen door de hoornaar. Zondag werden in het Groningse Marum vijftien mensen aangevallen door de reuzenwesp: vier van hen moesten zich medisch laten behandelen.

Van Vliet zegt dat de hoornaars vooral in het noorden voorkomen, doordat er in de rest van het land zwaardere regenbuien en stormen zijn geweest. De nesten van de hoornaars werden hierdoor vernield en ook konden de werksters de weg naar huis niet meer vinden, waardoor ze stierven.

Zestig nesten

Doordat het een relatief warme winter is geweest, waren er al meer hoornaars dan normaal. De bioloog hoorde van een insectenbestrijder dat deze normaal zo'n tien nesten verwijdert en dat de teller nu al op meer dan zestig staat.

De reuzenwespen vallen aan als je je binnen een straal van een halve meter binnen het nest bevindt, maar de insecten lijken ook agressiever dan normaal.

Hoornaars zijn overigens ook nuttig. Zo eten ze wespen, eikenprocessievlinders en muggen.

Video: Mensen onwel door ‘reuzenwespen’ in Elim