De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij roepen scholen op de lespakketten van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier niet te gebruiken. Kinderen krijgen ''propaganda van dierenactivisten'' voorgeschoteld, melden de varkensboeren dinsdag.

Wakker Dier zou in de lespakketten suggereren dat dieren in veehouderijen een slecht leven hebben, wat volgens de belangenorganisaties niet het geval is. Daarnaast stelt de dierenwelzijnsorganisatie dat boeren hun dieren als producten beschouwen. ''Terwijl elk dier door de boer als dier wordt beschouwd en als zodanig wordt verzorgd.''

Wakker Dier leert kinderen bovendien dat dieren 'met te veel' op een klein oppervlak leven. Ook dat klopt volgens de varkensboeren niet. De organisatie biedt basisscholen en middelbare scholen lespakketten aan bij het begin van elk nieuw schooljaar.

Wakker Dier is verbaasd over de negatieve houding van de varkenshouders. ''Wij schetsen een realistisch beeld van de situatie. We leggen op een vriendelijke manier uit dat mensen beter kunnen kiezen voor beter en duurder vlees. Dat is ook beter voor de varkensboeren, zij zouden juist blij met deze aandacht moeten zijn'', zegt een woordvoerster.