Vier van de zes soorten mensapen worden met uitsterven bedreigd. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staan zij nu te boek als 'ernstig bedreigd', de hoogste risicocategorie.

De IUCN presenteerde zondag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten.

De vier soorten mensapen die sinds dit jaar ernstig bedreigd worden, zijn de Oostelijke gorilla, de Westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Ook de overige twee soorten, de chimpansee en de bonobo, worden in hun voortbestaan bedreigd.

Er was ook goed nieuws, in dit geval voor de reuzenpanda en de Tibetaanse antilope. Door diverse natuurbeschermingsmaatregelen nemen deze soorten weer in aantal toe.

Reuzenpanda's

Uit een nieuwe schatting blijkt dat de populatie van de dieren in het wild met 17 procent is gegroeid sinds 2014: van 1.864 tot 2.060 individuen.

De toename van het aantal reuzenpanda's is vooral te danken aan de vele natuurreservaten voor reuzenpanda's die zijn gesticht in China. In totaal heeft de Chinese regering nu 67 gebieden aangewezen waarin reuzenpanda's ongestoord kunnen leven.   

"De verbeterde status bevestigt dat de pogingen van China om de soort te beschermen zeer effectief zijn", schrijven onderzoekers van de IUCN in het nieuwe rapport.  

Bamboeplanten

De biologen waarschuwen echter dat de populatie reuzenpanda's in de toekomst weer dreigt te slinken door klimaatverandering. De bamboeplanten die de dieren eten, kunnen slecht tegen hoge temperaturen. Mogelijk zullen de plantensoorten in veel gebieden verdwijnen door de opwarming van de aarde.

Ook zijn er plannen om wegen aan te leggen door de reservaten van de reuzenpanda's in China.