Varaan met overgewicht ontsnapt na invoering streng dieet

Een varaan met overgewicht is in het Britse Suffolk ontsnapt nadat zijn eigenaren hem op een streng afvalregime hadden gezet.  

Dat meldt The Mirror. Het 6 kilo wegende dier was door een eerdere eigenaar overvoed, waardoor zijn nieuwe baasjes zich tot de maatregelen genoodzaakt zagen.

Het reptiel zette het op een lopen nadat hij in de tuin was gezet voor wat extra lichaamsbeweging in en om het zwembad. Voorbijgangers vonden het dier een week later terwijl het zich onder een golfplaat had verschanst.

 "Ik was in shock toen ik de varaan voor het eerst zag", vertelt medewerker van de RSPCA Jason Finch. "Op het eerste gezicht kun je hem makkelijk aanzien voor een krokodil, hij is enorm. Ik heb eerder een varaan gezien, maar hij leek in niets op dit exemplaar. Hij was duidelijk te zwaar en verdwaald, en leek daar erg knorrig over." 

Opgelucht

De eigenaar was erg opgelucht over de terugkeer van dier. "Uit wanhoop had hij het struikgewas in zijn tuin weggeknipt, zonder succes", aldus Finch. "Gelukkig konden we ze herenigen."

Met het warmere weer hebben reptielen meer energie en daarom had het dier de kracht om een sprint te trekken en de omliggende velden te verkennen.

Geluk

Volgens Dr. Ros Clubb, exotisch wetenschapper bij de RSPCA, is het een geluk dat het dier na een week terug werd gevonden. "Want in dit land kunnen ze niet lang in het wild overleven." 

Ze prijst de grondige gezondheidsaanpak van de eigenaar. "Bij reptielen is het afvalproces heel langzaam omdat hun stofwisseling zo traag is. Dat ze hem aan strikt schema houden toont toewijding. Maar mogelijke ontsnappingsroutes kunnen ze in het vervolg beter blokkeren." Het overvoeden van reptielen komt volgens haar regelmatig voor.

Lees meer over:
Tip de redactie