Chimpansees verkiezen bij het uitvoeren van taken samenwerking boven competitie, blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van het Yerkes National Primate Research Center in de VS lieten elf chimpansees taken uitvoeren waarbij ze alleen door samenwerking met twee of drie dieren beloningen konden krijgen uit een bepaald apparaat.

De mensapen kregen een vrije keus om partners voor de taken te kiezen. De manier waarop de test was opgezet gaf de dieren ook de kans om competitie met elkaar aan te gaan, elkaar aan te vallen of 'mee te lopen' en te stelen van de andere chimpansees.

De apen bleken tijdens uitvoerige testen die in totaal 94 uur duurden 3.565 keer te hebben samengewerkt. Dat was meer dan vijf keer zo vaak dan het aantal keren dat ze met elkaar streden om de taken voor elkaar te krijgen.

Strijd

De dieren gebruikten een aantal technieken om strijd tegen te gaan. Zo maakten ze bezwaar als een chimpansee niet meewerkte en weigerden ze werk als een 'meeloper' in de buurt was die vooral van plan leek de beloning na afloop te pikken zonder te delen. Deze technieken komen overeen met hoe mensen samenwerken, volgens de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. "

Uitzonderlijk

"Eerder beweerden wetenschappers dat het samenwerken dat mensen doen hoogst uitzonderlijk voor diersoorten is en dat chimpansees strijd verkiezen boven samenwerking", zegt hoofdonderzoeker Malini Suchak tegen Science Daily.

"Aangezien de verhoudingen tussen conflict en samenwerking vrijwel gelijk zijn aan resultaten met mensen toont onze studie aan dat grote overeenkomsten bestaan tussen verschillende dierensoorten. Ook geeft dit een andere kijk op de evolutie van de mens."