Een groep biologen in de Australische stad Townsville gebruikt grote witte heliumballonnen gevuld met feromonen om Aziatische honingbijen te vangen.

De ballonnen zijn vooral bedoeld om deze bijensoort te lokken en te onderzoeken, meldt ABC News vrijdag. Deze soort kan de varroamijt met zich meedragen.

De ergste soort van deze mijt kan ervoor zorgen dat andere bijeenskolonies die in Townsville voorkomen binnen drie tot vier jaar sterven doordat mijten bijenlarven opeten.

Vooral de Europese honingbij, die voor de meeste honing in Australië zorgt, lijdt onder de mijten.

Muteren

Hoewel de mijten die tot nu toe op bijen zijn gevonden in de Australische stad niet de dodelijkste varoamijtsoort zijn, vrezen wetenschappers dat de soort op termijn zal muteren.

"Eigenlijk gebruiken wij in essentie een grote heliumballon met een soort vislijn erop met vrouwelijke bijenferomonen die mannetjesbijen lokt", zegt onderzoeker Ashley Bunce, tegen ABC News. "Dus mensen moeten niet schrikken als mensen ze zien. Het is slechts een onderzoeksmethode."

Als de bijen worden gevangen, worden ze in ethanol gelegd en wordt getest of ze de mijt met zich meedragen. Ook kan worden bepaald uit welke korf de bij afkomstig is zodat eventueel extra maatregelen genomen kunnen worden.