Het ministerie van Economische Zaken heeft nog altijd elf van de twaalf knelpunten voor otters niet opgelost, terwijl deze op 1 mei verbeterd hadden moeten zijn. 

Dat meldt NPO's Reporter Radio woensdag na eigen onderzoek. Het gaat om oversteekplaatsen voor otters om van het ene natuurgebied naar het andere te komen.

Al in 2014 deed het Hof in Den Haag uitspraak over de knelpunten waarmee het ministerie aan de slag moest. Eén knelpunt had al in mei 2015 verbeterd moeten zijn. 

De otter is ooit uitgestorven geweest in Nederland, maar werd in onze natuur teruggebracht. In 2014 waren er honderd otters in ons land, waarvan er dertig werden overreden dat jaar. Vorig jaar waren er al 160 otters in het land. 

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie "bezig te zijn met het inventariseren van de stand van zaken" en wil verder niet reageren tot die uitkomsten bekend zijn. 

Directeur van Stichting Otterstation Nederland, Addy de Jong, spande de rechtszaak in 2014 samen met Stichting Das & Boos aan. "Het is een trieste zaak. Er zijn keiharde afspraken gemaakt en het Rijk moet het gewoon doen", zegt De Jong. "Het is te weinig om te zeggen dat ze ermee bezig zijn."

De Jong zegt dat er regie mist bij het ministerie. "Misschien is een nieuwe rechtszaak nodig. We laten het er niet bij zitten."